Mentés

Amit tudnia érdemes napjaink szaunatípusairól

757
HOZZÁSZÓLÁS:

Manapság előre gyártott tömörfa és szigetelt falú szaunák közül lehet általában választani.

Tömörfa (gerendaszaunák)szaunakabin

A nagy szaunagyártó finn cégek kínálatában tömörfa és ún. „szendvicspanel” – azaz szigetelt falú, előre gyártott szaunák is szerepelnek többféle méretben és kialakításban.

A tömörfa vagy más néven gerendaszaunák oldalfalait csapolt gerendák alkotják, melyek hosszú gépsorokon keresztüljutva kapják meg végleges, csiszolt, sima felületüket és pontos méretüket.

Mentés

A gerendák falvastagsága általában: 38/45/60 mm, az elemek pontos csapolása a tökéletes illeszkedést biztosítja. Összeszereléskor a gerendaelemek egymásba illeszkednek és hosszú, galvanizált feszítőorsók húzzák össze őket a stabilitás fokozása érdekében. A kabinok födémszerkezete szigetelt, lambériás panelekből készül, körben takarólécekkel.

A fékpadok alapanyagául ma már szinte minden gyártó trópusi „abachi” (afrikai fehérfa) fát használ, mert az teljesen csomómentes, ezért nem éget, könnyű tisztán tartani és szép felületű. Ezek a kabinok rusztikusabb megjelenésűek, mint a szigetelt falú szaunák, és szinte alig van mesterséges anyag bennük (csak a födém szigetelőanyaga). A kínálatban különböző méretű szintén előre gyártott ablakok, íves vagy normál üvegajtók, dekoratív háttámlák és egyéb választható extra tartozékok is szerepelnek.

A szellőzőnyilások pontos helyét már a gyártás során a gerendákban kialakítják, ezért az elemek összeszerelése a vásárláskor biztosított szerelési útmutató szerint nem okoz különösebb nehézséget. Házilagos kivitelezéssel mindenki néhány óra alatt összeállithatja saját szaunáját.

Szigetelt falú („szendvicspanel”) szaunák

Az előre gyártott szaunáknál az alapanyag általában szintén északi lucfenyő, de igényesebb kivitelben a fa anyaga lehet cédrus, pine wood, hemlock-fenyő, rezgőnyár, éger stb. is. A gyártási folyamat során két réteg lambéria közötti szigetelőanyagokkal ellátott ún. „panelek”-et készítenek, melyek a modul rendszer elemeiként könnyen egymáshoz illeszthetők, és így különböző alapterületű standard modellek jönnek létre a kétfős ülőkabintól az akár tízfős szaunákig.

A kínálatban különböző ablakok, ajtók (teljes bronzüveg ajtó, standard fakeretes ajtó, íves ablakok, ajtók stb.) szerepelnek, melyek igény szerint választhatók.

A gyártók a szauna elemeit dobozokba csomagolva külön vagy raklapon forgalmazzák a könnyebb szállíthatóság és rakodás érdekében. A fékpadok, fejtámlák, kályhavédő rács alapanyaga általában itt is csomómentes „abachi” fa.

Ez a típus hasonlít legjobban a házilagos kivitelezésű szaunákra, hiszen jó minőségű lambéria és egyéb anyagok segítségével a barkácsolást kedvelő vásárlók maguk is megépíthetik saját szaunájukat. Ebben az esetben azonban érdemes alaposan felkészülni és a legfontosabb alapszabályokat betartani a tervezéskor, illetve a kivitelezéskor egyaránt.

757
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Mentés

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

684
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát? [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]

 

Mentés