Mentés

Mit kell tudni a szaunák fűtéséről és a kályhatípusokról?

1397
HOZZÁSZÓLÁS:

A szauna vásárlásakor vagy építésekor az egyik legalapvetőbb kérdés, hogy milyen kályhát válasszunk? Szerencsére ma már Magyarországon is bőséges a választék, ezért mindenki kedve és anyagi lehetőségei szerint vásárolhat olyan berendezést, amilyet szeretne.szauna4

Milyen típusú szaunakályhák léteznek?

A fűtési energia fajtájától függően a legáltalánosabban az elektromos fűtésű szaunakályhákat alkalmazzák szerte a világon. Ennek fő oka, hogy ez az energiahordozó rendkívül tiszta, hiszen nincs a fűtési ciklus után salakanyag, hamu, amit el kell távolítani, könnyen megoldható a kályhák vezérlése: az idő- és a hőfokszabályozás (esetleg komolyabb kályhák esetében a gőztermelés szabályozása) is.

Gáztüzelésű szaunakályhákat a világon olyan csekély számban használnak, hogy alternatív megoldásként nem is kell figyelembe venni a tervezésnél.

Mentés

A szauna hazájában, Finnországban ma is – főleg vidéken – használnak szilárd tüzelésű (főleg fatüzelésű) szaunakályhákat, melyeket a magyarországi forgalmazóknál is meg lehet rendelni. A szaunakabin méretét azonban eleve úgy kell meghatározni, hogy a kályhára előírt megfelelő védőtávolságokat a telepítéskor biztosítani lehessen. (Ezek csökkenthetők, ha az oldalfalakat kellően szigeteljük a sugárzó hő ellen a kályha körül.)

Elektromos szaunakályhák: a megfelelő kályha kiválasztásánál a legfontosabb szempont a kabin mérete. Ennek térfogata alapján lehet ugyanis eldönteni a szükséges – kW-ban megadott – kályhateljesítményt.

Az egyes típusok fűtési tartományában átfedések vannak, de célszerű a nagyobb teljesítményű kályhát választani,  nehogy alacsony legyen szaunánkban az elérhető maximális hőmérséklet.

Ezzel egy időben természetesen azt is meg kell vizsgálnunk, hogy a rendelkezésünkre álló vagy még csak tervezett elektromos hálózat elbírja-e a többletfogyasztást? Minden szakboltban szívesen adnak erre vonatkozóan részletes felvilágosítást.

Ha nincsen megfelelő energia, akkor két lehetőség kínálkozik: vagy kisebb szaunát kell építenünk, vagy nagyobb amperszámú hálózatbővítést kell kérnünk az illetékes helyi áramszolgáltatótól. A szaunakályhák általában 4,5 kW-ig bezárólag 230 V-ra köthetők, azaz egy fázisról üzemeltethetők. A 4,5 kW feletti teljesítményű kályhák bekötéséhez már 400 V-ra, azaz három fázisra van szükség.

Az elektromos kályhákat a vezérlési lehetőség szempontjából két típusra: ún. belső és külső vezérlésűekre lehet csoportosítani.

Minden kályhánál programozni lehet a hőfokot és a bekapcsolás időpontját, ez még a legegyszerűbb készülékeknél is alapkövetelmény. Attól függően, hogy milyen egyéb szolgáltatási lehetőséget tud nyújtani a kályha, sokféle konkrét lehetőség kínálkozik.

Vannak olyan kályhák is, amelyeket ki lehet világítani vagy gőzt tudnak termelni, a vízvezeték-hálózatra is telepíthetők és automatikusan töltik fel víztartályukat, amelyből gőzt juttatnak a fülkébe.

A kályhák színe, formája, külalakja azonos kategórián belül alapvetően hasonló, de a kályhák anyagában jelentős különbség lehet, pl.: rozsdamentes acél, saválló fűtőszálak, „termostop” fólia stb. A választásnál ne csak a teljesítményadatot vegyük figyelembe, hanem a többi jellemzőt is, és csak ezután mérlegeljünk.

A fatüzelésű kályhák esetében van olyan típus is, mely oldalsó – rozsda-mentes acél anyagú – víztartállyal rendelkezik, és így használója részére a szauna fűtésével egy időben víz-melegítésre is van lehetőség. A nagyobb szaunában ugyanis még ma is fürdenek, vizet locsolnak egymásra, mert a szauna egyben a tisztálkodás helye is.

A kályhák telepítésénél fontos a megfelelő védőtávolságok betartása (a falaktól, a mennyezettől, a padoktól stb.).

1397
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Mentés

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

1489
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát? [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]

 

Mentés