Mentés

Így terjedt a fürdőzés a történelem során

697
HOZZÁSZÓLÁS:

A görög Hippokratész (i. e. 460-377) volt az első’, aki hosszan dicsérte a melegforrások gyógyerejét. Tőle származik a megelőzési gyógyászat gondolata: e szerint a betegségek megelőző intézkedésekkel elkerülhetők. Idetartozik a víz ellazító és kondíciót javító hatása, melyekből a különböző fürdőtípusok fejlődtek ki, és melyeket még ma is élvezhetünk.fürdő3

Őskori kőizzasztó

A száraz vagy nedves hőségben zajló izzasztást a kőkorig vissza lehet vezetni. Az izzasztófürdő legrégibb leírása a görög Hérodotoszra (i. e. 484-425) megy vissza. A szkítákról, az eurázsiai sztyeppékről származó nomád népről tudósít:

„Felállítanak három karót, a csúcsaik összeérnek, filctakarókkal veszik körbe, és izzó köveket helyeznek egy nagy üstbe, mely a sátor közepén, a földön áll. Utána kendermagot szórnak az izzó kövekre. Ez akkora gőzt fejleszt, hogy azt egyetlen görög gőzfürdő sem tudná túlszárnyalni. A gőz feletti örömükben a szkíták hangosan kiáltoznak. Ez a módszer fürdőként szolgál. A vízben való fürdést azonban nem ismerik.”

Mentés

A kőizzasztó az egész északi féltekén, Amerikától Ázsiáig elterjedt. A levegőt ugyanis könnyebb felmelegíteni, mint a vizet, melyhez megfelelő edényeket kellett volna cipelni a vándorlások során. Ezzel szemben minden üreget, minden földlyukat és minden sátrat gyorsan át lehetett alakítani egyfajta ősszaunává.

Az ókori fürdőkultúra

A kőizzasztók hatására fejlődött a görögök és a rómaiak fürdőkultúrája. Az ókorban virágzott a fürdőkultúra.

A legnagyobb teljesítményt olyan gigantikus építmények jelentették, mint a Diocletianus-hőforrások Rómában, melyek 3000 embert is befogadtak. A Római Birodalom bukása után, az i. u. 5. században eltűntek az elegáns, helyenként fényűző fürdők. A római fürdőkultúra az iszlám országokban folytatódott.

A görögök

A görögök már az i. e. 4. században építettek helyiségeket a hideg lábszárfürdőhöz kedvelt sporthelyeiken, a gimnáziumokban. Mellettük voltak a száraz izzasztók a forró levegővel, majd a hideg vizes lehűlés. Az i. e. 3. századtól elterjedtek a gőzfürdők is, melyeket főleg a spártaiak kedveltek, akik szinte mindent megtettek testük edzéséért. Akkoriban már a nagy úszómedencéket is ismerték. A víz előkészítésére és a fürdő felfűtésére kifejlesztettek egy padlófűtést, az úgynevezett hipokausztumot.

A rómaiak

A görögök fürdőkultúrájától fellelkesülve a rómaiak a császárság (i. u. 100-500) alatt minden képzeletet felülmúló, fényűző és hatalmas nyilvános fürdőket létesítettek. Mindennek politikai okai voltak: a császár hatalmát a fürdői nagyságán is mérték. A rómaiak évszázadokig befolyásolták Európa fürdőkultúráját.

A fürdés nem csak a testedzést és az ellazulást és szolgálta – éppen ellenkezőleg: a szórakozást. A rómaiak mulatni akartak.  A színház, a könyvtárak, a napozó színhelyei teraszok, valamint a pompás kulináris élvezetek jelentették számukra a szórakozást. Ebben az időben alakult ki a „Baldea Mixta” is – a fürdőhelyiségek, ahol a nők és a férfiak együtt hancúroztak. A fürdés rituáléja a hideg vizes helyiségben, a frigidáriumban kezdődött. Ezt követte a meleg vizes fürdőí, a tepidárium, végül a száraz, 40-50 °C-os forró levegős fürdő, a kaldárium. A levegőt padló- és falfűtés segítségével szárazon melegítették fel.

A középkori fürdőhelyek

A gőz- és esemény kádfürdők nemritkán egy és ugyanazon helyiségben voltak. A fürdő működtetője, a „fürdős” a szokásos testápolás mellett eret vágott, és kisebb sebészeti beavatkozásokat végzett. Nagy népszerűségük ellenére a fürdők végül szinte teljesen eltűntek. Az okot az „erkölcsi romlás”-ban, a fertőzések megjelenésében, valamint a harmincéves háború pusztításában kell keresnünk. Az ízlésváltozás, az újonnan ébredő szeméremérzet végül elhozta a „szárazhigiénia” korát.

A fürdőkultúra újjáéledése

Jött a púder, a hajkenőcs és az illatosítószülyő a hónalj alá. Megtisztították az embereket, eret vágtak és köpölyöztek. A felvilágosodás, Európa hatalmas művelődéstörténeti mozgalma segítette 17. és 18. században a fürdőkultúra végleges áttörését.

Nagy hatású tudósok, többek között Hasedow a természetesség újra felfedezését hirdették. A gyógyászat felismerte a higiénia és az egészség közti összefüggést. Miután Lavoisier 1777-ben felfedezte, hogy a bőr élő, lélegző szerv, nem csak pusztán védőburok, elfordultak a „száraz-higéniától”. Újra lehetett fürödni. Az emberek pedig élvezettel vetették bele magukat a gyorsan létesített nyilvános és magánfürdőkbe.

697
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Mentés

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

1489
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát? [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]

 

Mentés