Mentés

Egy kis szauna-történelem – Tények és érdekességek

1004
HOZZÁSZÓLÁS:

A szaunázás (mily meglepő…) több ezer éves múltra tekint vissza! A meleg egészséges, stresszoldó hatásait az emberiség már az ókorban felfedezte. Kezdetben felmelegített kavicsokat, téglákat, meleg vízzel töltött palackokat, használtak. Az évszázadok során a praktikák formálódtak, finomodtak, mígnem megjelent a mai értelemben vett szaunázás.

A szaunázás sokak szerint finn találmány, a magyar ‘szauna’ szó mily véletlen, pont finn eredetű, a ‘savu’ (jelentése: ‘füst’) szóból származik. Egyesek szerint azonban az amerikai kontinens ősi indián népei (maják, aztékok) voltak a szauna úttörői… Vitaindítás helyett nézzük a szauna és szaunázás történeti áttekintését, pontokba szedve, a teljesség igénye nélkül:

• Már az ókori népek fürdői között is voltak olyanok, amelyek amellett, hogy a társasági élet központjaiként funkcionáltak, netán vallási szertartások helyei voltak, a meleg pára és gőz gyógyító erejét hivatottak kiaknázni. Az ókori Görögországban, de különösen Rómában volt nagy jelentősége az ilyen fürdőknek. A feljegyzések szerint pár ezer kilométerrel keletebbre, Indiában is népszerűek voltak az ilyen fürdők.

Mentés

• Az azték és maja kultúrában agyagtéglábólból olyan fürdőket építettek, melyekben a papok a leírások szerint izzasztással gyógyítottak, a harcosok pedig ezekben a test edzését is végezhették. 

• A “hőkezeléses” gyógyítást a XII. századig használhatták Európában zavartalanul. Majd, a mai szemmel nézve vallásilag túlbuzgó (inkvizíció, eretnekség bűne stb.) középkorban a közös izzadást (pláne férfiak és nők között) erkölcsileg tiltott tevékenységnek minősítették. – Azt talán mondani sem kell, hogy ez az időszak nem a szaunázásról volt híres!

• Számos változata jelent meg az idők során, pl.: ‘török -‘ és ‘orosz fürdő’ néven. Előbbinél alacsonyabb hőmérséklet (60°C) mellé magas páratartalom társul, utóbbinál pont fordított a “szereposztás”.

• Lényegében XX. századtól vált igazán népszerűvé a szaunázás minden téren (egészség, feltöltődés, kikapcsolódás).

• Érdekesség, hogy az 1936-os berlini olimpián szereplő finn csapat tagja eredményes szereplésük (Finnország 5. lett az éremtáblázaton összesen 19 éremmel, köztük 7 arannyla) hátterében megemlítették a szaunázást is. A (sport)tudomány figyelmét ekkor keltette fel igazán.

Finnországban a szaunázás ma is családi tevékenység, a finn házak legtöbbjéhez rendre tartozik egy szauna/szaunakabin.

• A szauna-kultúra igen változatos világszerte. Míg a skandináv országokban a mindennapok része, a világ nagy részén a kikapcsolódás, relaxálás és feltöltődés időszakos tevékenysége.

1004
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Mentés

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

684
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát? [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]

 

Mentés