Mentés

Amit tudnia érdemes a szauna szervezetre gyakorolt hatásairól

715
HOZZÁSZÓLÁS:

Vizsgáljuk meg a szaunázás közvetlenül a szervezetre gyakorolt hatásait.

A szauna szív-és érrendszeri hatásai

Élettani kísérletekben modellezték a szaunázás keringési hatásait. Az igen magas hőmérsékleten a szervezetben jelentős értágulat alakul ki, főleg a perifériákon – azaz a bőrben és a vázizomzatban.

Ennek hatására a vérnyomás csökkenhet, vagy – főleg nem egészséges embereknél – a szimpatikus idegrendszer reflexes aktivizálódása miatt emelkedhet.

Mentés

Diffúz verítékezés indulhat meg, ami folyadékvesztéshez, a keringő vér besűrűsödéséhez és a vérnyomás további csökkenéséhez vezethet.

Azokban az esetekben, amikor a vérnyomás emelkedett, a vér viszkozitásának rosszabbodása közvetlenül is fenyegetheti az agyi keringést – ez a szaunázás legnagyobb veszélye.

Ugyanakkor az egészségeseknél vagy a szaunázásra kedvező módon reagáló betegeknél az értágító hatás érvényesül – ennek hatására javul a szervek vérellátása – így például a veséé, amit a vizeletkiválasztás fokozódása is bizonyít.

A rendszeres szaunázás megedzi a szervezetet

Legkedvezőbb hatása azonban nem az akut hatás, hanem a rendszeres szaunázás eredményeként kialakuló effektus – a rugalmas reagálás képessége a változó környezeti hatásokra.

Erre a ma emberének sokkal nagyobb szüksége van, mint valaha volt – az időjárási extremitások, az embereket érő sok stressz reflexes hatásai, ha teljesen védtelenül érik a szervezetet, sokkal károsabbak lehetnek, mint ha a szervezet „megedzett” állapotban van.szauna

Természetesen a szaunázás hozzájárulhat a testsúly normális szinten tartásához (normális szintre hozásához), de ez a hatás csak megfelelő étrend betartása mellett érvényesül, ugyancsak kedvező hatása – és ez akutan is érvényesül -, hogy segít relaxálódni, azaz kikapcsolódni a napi stresszekből – a megfeszült vegetatív idegrendszer is ellazul, hiszen a szaunázáshoz való alkalmazkodást kell vezényelnie, azaz nem „ér rá” foglalkozni a belső feszültségeink okozta zavarok közvetítésével.

Ezt különösképpen elősegíti, hogy az ember ritkán szaunázik egyedül (még ritkábban „ellenséges” környezetben), és a baráti (vagy még kellemesebb) társaság is a relaxáció irányába hat.

715
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Mentés

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

130
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát? [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]

 

Mentés