Mentés

Amit tudni érdemes a finn szauna „legendájáról”

680
HOZZÁSZÓLÁS:

A finn szauna mintegy 2000 éves, és hazája valójában Ázsia. A gyökerek az emberi történelem korai szakaszáig nyúlnak vissza.  Már a Krisztus születése utáni első évszázadokban megjelentek az „erdei finn” nomád törzsek Mongólia felől, és benépesítették a mai lakóterületüket.szauna10

Egyik első dolguk volt – hogy is történhetett volna másképp -, hogy egy szaunát építettek! Csak így tudták a finnek egészségesen átvészelni a magason fekvő észak alacsony hőmérsékletét. A szaunázás a testi higiénia mellett elsősorban a test edzéseként szolgált. 

A „szauna” szó

  • A „szauna” szó a finn nyelv legrégibb fogalmai közé tartozik. A „savu”-ból, füstből eredeztetve annyit jelent, mint földlyuk, félig földbe vájt faházas építmény. Így szólnak a régi írások: az irtáson dolgozók föld alá rejtett otthonát csak a felszálló füst árulta el. A lakást szó szerint „savu”-nak, tehát füstnek hívták, amiből aztán a szauna szó képződött.
  • A német újságok 1924-ben a szaunát így reklámozták: .,Ha át akarja élni a mennyet és a poklot egyszerre, akkor menjen a finn szaunába.” így került be a „szauna” a német nyelvhasználatba.
  • A 20. század első harmadában a „szauna” szót tévesen fordították néhány nyelvre. Sokáig gőzfürdőként jelölték meg, s ez máig megtévesztő, és félreértésekhez vezet.

Mi mindenre volt jó a szauna?

A szaunát, a korai kultúrák többfunkciós helyiségét nem csak izzadásra, hanem aszalásra, maláta erjesztésére, sózásra és termények szárításra is használták. A szaunának nem egy funkciója volt.

Mentés

Volt imaház, dolgozószoba, sőt, szülőszoba: sok finn gyerek jött világra a szaunában.  Betegeket is ápoltak itt. A természetgyógyászok művészi mesterségük gyakorlására használták a szauna higiénikus feltételeit. Természetesen ilyen esetben a szaunát nem fűtötték fel teljesen.

680
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Mentés

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

684
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát? [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]

 

Mentés